Поліпропілен відноситься до термопластичних полімерів. Головна особливість таких видів пластику — можливість повторної переробки, на відміну від термореактивних пластиків, які не можна повторно розплавити і формувати в новий виріб.
Поліпропілен плавиться при температурі +175 °C, але розм’якшуватися починає вже при +140 °C. Максимальна температура тривалої експлуатації виробів з цього матеріалу не може бути більшою за +140 °C, але в залежності від особливостей пластика вона може змінюватися і знаходитися в межах + 100–110 °C.
Вироби з поліпропілену часто можна зустріти в повсякденному житті. З нього роблять:
Перед тим, як перейти безпосередньо до харчових контейнерів з поліпропілену, розглянемо загальні характеристики цього пластику:
Одна з особливостей поліпропілену — низька стійкість до ультрафіолету. Якщо виріб постійно знаходиться на сонці, він стає більш ламким та крихким. Тому коли поліпропіленові труби мають бути розташовані на відкритому повітрі, їх захищають додатковим покриттям з фольги або іншого спеціально призначеного для цієї мети матеріалу.
Друга особливість стосується мінімальної температури, при якій можна використовувати поліпропіленові вироби. З огляду на властивості матеріалу, рекомендовано, щоб ця температура не була менше за -20 °C, тому що тоді пластик стане більш крихким і може тріснути навіть при незначному впливі.
У поліпропіленових контейнерах зручно зберігати і транспортувати продукти. В таких ємностях їжа довше зберігає свою свіжість.
Крім того, такі ємності дозволяють доцільно організувати простір кухні з дотриманням всіх правил товарного сусідства.
Легкі поліпропіленові бокси, які не б’ються навіть при інтенсивній експлуатації, часто використовуються кейтеринговими компаніями.
При використанні для зберігання харчових продуктів будь-яких виробів із пластику важливо оцінити, наскільки це безпечно. Тому відразу зазначимо: FDA схвалює поліпропілен як матеріал для виготовлення харчових контейнерів.
Використовуйте поліпропіленовий посуд у температурному діапазоні, зазначеному виробником
У поліпропіленових контейнерах можна зберігати сухі сипучі продукти (борошно, цукор, крупи, спеції і т. п.), продукти з високим вмістом вологи (овочі, фрукти, м’ясо, рибу), снеки та готові страви. Також існують спеціальні контейнери для зберігання і розстоювання тіста, наприклад такі: https://normak.com.ua/boxy-dlya-testa.
Для миття боксів з поліпропілену підійдуть ті ж миючі засоби, що і для керамічного посуду. Контейнери можна мити вручну та в посудомийній машині.
Щоб очистити поверхню поліпропіленового контейнера від забруднень, використовуйте поролонову губку або м’яку серветку. Від металевої губки на поверхні ємності можуть залишитися подряпини.
Розбити контейнер з поліпропілену в умовах закладів громадського харчування практично неможливо. Цей матеріал — не крихкий і не ламкий. Ламким він може стати тільки при температурі нижче допустимої (в середньому, це -20 °C).
Але при правильній експлуатації цей пластик відмінно витримує навантаження, тому вироби з нього — довговічні і не вимагають частої заміни на підприємстві громадського харчування.
Контейнери з поліпропілену рекомендовано замінювати на нові кожні три роки. Це час природного зносу пластика, протягом якого він втрачає еластичність і стає більш крихким.
Контейнери з поліпропілену можуть бути циліндричної або прямокутної форми. Прямокутні бокси дозволяють використовувати простір більш ефективно, ніж круглі. Це особливо важливо, коли мова йде про розміщення їх на полицях холодильника або в морозильній камері.
Поліпропіленові ємності зазвичай виробляються в білому кольорі. Вони можуть бути непрозорими або напівпрозорими. Напівпрозорі контейнери дуже зручні для швидкої ідентифікації необхідного продукту.
При виборі контейнерів зверніть увагу на такі нюанси:
Якщо плануєте купити ємності для тіста, контейнери для сипучих продуктів або інше обладнання для HoReCa, звертайтесь до спеціалістів компанії Нормак.
Сайт: normak.com.ua
Телефон: 044 383-59-50, 068 564-58-52, 066 055-18-99
Адреса: вул. Робоча 89, м. Дніпро, 49008, Україна
Email: info@normak.com.ua
Instagram: instagram.com/normak_ua/
Опубліковано на замовлення
Ideas Bureau Slav.ua